Maria är en musikalisk glädjespridare

Ideell körledare prisad

Maria Emanuelsson fick nyligen ta emot ett stipendium ur Stiftelsen Madeleine Ugglas Stipendiefond. Stipendiet delades ut i samband med körkonventet i Lund. Maria prisas för sitt mångåriga ideella arbete som körledare för Juniper Bay Gospel. Gospelkören som hon grundade för 22 år sedan.

­Maria Emanuelsson från Enviken i Dalarna växte upp i en pastorsfamilj där musiken var ständigt närvarande. Redan som barn drömde hon om att ha en egen kör.

– Jag ställde upp mina dockor och lekte kör, berättar hon och ler åt minnet.

Men det var först i vuxen ålder som Maria gjorde verklighet av sin dröm.

– Det var 1997, berättar hon. Då jobbade jag inom barnomsorgen där jag spelade och sjöng mycket med barnen. Mina kollegor föreslog att jag skulle starta en kör.

Sagt och gjort. Och för Maria som i ungdomen lyssnat mycket på gospel kändes det självklart att det skulle bli en gospelkör.

Under åren har körens repertoar breddats och scenerna blivit större. Från första julen då de stod och sjöng på kiosktrappan i byn till senaste årens fullsatta julkonserter i Envikens idrottshall. Kören framträder i många olika sammanhang. De ger konserter i kyrkor, på torg och i hembygdsgårdar. Flest framträdanden blir det i hemtrakterna men de har också sjungit på många andra orter som till exempel: Söderhamn, Avesta och Ockelbo. Och på Gotland dit de återvänt flera gånger och framträtt för stor publik.

Enviken är känt som ett rockabillymecka och Maria berättar att kören samarbetar med andra lokala musiker. Det finns en fin sammanhållning i byn och alla ställer upp när de anordnar sina konserter.

Maria skriver alla arrangemang och repertoaren är bred. Kören sjunger allt från traditionell gospel och Elvisgospel till Marias gospelarrangemang av populärmusik som Queen, Metallica, Avicci, Marie Fredriksson och Josefin Nilsson.

– Jag har ingen musikalisk utbildning, avslöjar Maria.

Hon har många gånger funderat på att utbilda sig. Men berättar att hon är lite rädd att ”förstöra” det hon har inom sig. Känslan.

– Det jag har här inne, säger hon och lägger handen på bröstet.

Sin pedagogiska utbildning har Maria nytta av i sitt dagliga arbete hos Svenska kyrkan i Enviken där hon jobbar sedan 2000. Hon ansvarar för öppna förskolan, arbetar med konfirmander och leder två barnkörer.

Gospelkören träffas och övar varje vecka men nuförtiden gör de bara 7-10 framträdanden per år. Förr var framträdandena fler. Men förberedelser och planering tar mycket tid och Maria som är noggrann vill inte göra något halvdant.

Kören drivs som en förening och alla hjälps åt. Maria älskar det hon gör och ser det som en livsstil. De är ungefär 25 medlemmar i kören och några har varit med sedan starten för 22 år sedan.

– Vi är som en stor familj, säger Maria med värme i rösten. Vi har upplevt mycket tillsammans.

Maria berättar att hon får mycket uppmuntran från körmedlemmar och publik. Att nu också bli uppmärksammad med ett stipendium tycker hon känns hedrande. Stipendiet kom som en överraskning och blir en extra sporre för henne att fortsätta göra det hon gör. En del av stipendiepengarna kommer hon använda till att köpa in ett notskrivningsprogram för dator.

– Jag skriver alla arrangemang för hand, berättar Maria. Att istället använda ett datorprogram blir tidssparande.

Text: Carina Robertsson

Foto: Jan Robertsson