Bryter tystnaden kring ämnet självmord
Elsa Resare, Veerle Verver och Alice Resare har skrivit boken som de själva hade velat läsa när en nära vän till dem valde att avsluta sitt liv. Under stiftskonfirmanddagen Fighting the Darkness i Mora fanns författartrion på plats för att berätta om sin bok och prata med ungdomar om det svåra ämnet självmord.
Boken ”Ditt liv är värt att leva” kom ut i december 2019. Den är författarnas sätt att visa att varje liv är värt att leva. Genom att bryta tystnaden vill de motverka självmord.
– Vårt mål med boken var att få en enda person att ändra sina tankar, berättar Elsa Resare.
Och redan första veckan fick de unga författarna kvitto på att deras bok gör skillnad. En av de första som läst boken hörde av sig och avslöjade att han haft självmordstankar. Men boken fick honom att tänka om. Han förstod deras budskap att alla är värdefulla och att livet är värt att leva.
Tvillingarna Elsa och Alice Resare och deras barndomsvän Veerle Verver går andra året på ABB Industrigymnasium. Som en del i sitt skolarbete driver de ett UF-företag.
– Vi kände att vi vill göra något för att motverka självmord, berättar Alice. Framförallt få fler att våga prata om det.
I sitt UF-företag kunde de förverkliga idén om att skriva och ge ut en bok.
– Vi vill visa att det finns hopp. Att livet är värt att leva, säger Veerle. Det är budskapet vill vi sprida till så många som möjligt.
Det var i augusti 2018 som det ofattbara hände. Tjejerna hade precis flyttat från hembyn Fredriksberg till Ludvika för att börja gymnasiet. Allt var nytt och spännande. I Ludvika bodde redan Veerles två år äldre storebror och hans kompis Samuel. De fem var nära vänner och hade hängt ihop sedan de var barn. Så plötsligt en dag kom samtalet som berättade att Samuel var död. Han hade valt att avsluta sitt liv och ingen av kompisarna förstod varför.
I början var Alice, Veerle och Elsa chockade och kunde inte ens prata med varandra. De kände att både vuxna och jämnåriga tog avstånd och inte vågade prata om det som hänt. De kände sig ensamma. Men efter ett tag insåg tjejerna att de måste börja prata. Och när de vågade öppna upp gjorde också andra det.
– Det är så enkelt, säger Elsa. Bara fråga. Ge en kram eller en klapp på armen.
Boken är lättläst och genomtänkt. Tjejernas egna texter varvas med texter skrivna av en präst, en psykiatrisjuksköterska på BUP och Samuels vänner. Informativa texter blandat med personliga texter som berör. Suicide Zero medverkar också i boken.
Försäljningen av boken har gått över förväntan vilket visar att det finns ett behov. En del av överskottet för varje såld bok går till Suicide Zeros kamp för att minska självmorden.
Tjejerna berättar att deras hemförsamling Gränge-Säfsnäs församling är en av sponsorerna som gjort boken möjlig. Och i arbetat med boken har de fått bra stöttning av sina lärare och sin mentor.
Att medverka på stiftskonfirmanddagen i Mora tycker tjejerna var ett fantastiskt bra sätt att träffa ungdomar.
– Det blev en jättebra kväll, summerar Alice. Fler och fler sökte sig till oss och kom och pratade. Klart att det finns funderingar kring detta ämne. Många ville också berätta om egna upplevelser. De vet ju hur det är. Även vuxna kom och berättade om olika upplevelser. Det blev en mycket bra kväll med många spännande möten och givande samtal.
Att skriva boken har varit ett sätt för Alice, Elsa och Veerle att bearbeta sorgen efter sin vän. Och de kommer fortsätta jobba för att bryta tystnade kring ämnet självmord. På så sätt vill de motverka att fler väljer det alternativet framför själva livet.
Text: Carina Robertsson